Kapat

Yeniden değerlendirilme imkânı olan atıkların çeşitli ve kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dâhil edilmesine geri dönüşüm denir.

Diğer bir tanımlamayla herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak tanımlanabilir. Geri dönüşüm artık kullanılmayan malzemelerin ve çöplerin çeşitli yöntemlerle hammadde olarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesidir.

İnsan nüfusuyla birlikte giderek artan tüketimin doğal dengeyi bozmaması ve doğaya verilen zararı en aza indirmek için geri dönüşüm gereklidir. Çünkü maddelerin tekrar kullanılması enerji tasarrufu sağlar. Örneğin, geri dönüştürülmüş alüminyumun kullanılması, sıfırdan üretilen alüminyuma göre üçte bir oranda %35’e varan enerji tasarrufu anlamına gelir. Bunun sonucunda soluduğumuz havayı daha az kirletmiş oluruz.

Hammaddeler böylece tekrar tekrar kullanılabilir. Geri dönüştürülmüş hammaddelerle üretilmiş ürünlerin üzerinde bulunan işaret ise bu tekrar kullanımı simgeler. Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır. Hammaddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucunda ekonomik problemler ortaya çıkabilecek ve işte bu noktada geri dönüşüm ekonomi üzerinde olumlu yapacaktır. Yeni iş imkânları sağlayacak ve gelecek kuşaklara doğal kaynaklardan yararlanma olanağı sağlayacaktır.

GERİ DÖNÜŞÜM YARARLARI

GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVREYE YARAR SAĞLAR
  • Doğanın ancak birkaç yüzyılda hatta birkaç bin yılda (5000 yıla kadar)tümüyle yok edebildiği atıkların doğaya terk edilmesini önler.
  • Plastik, metal, cam ve kağıt geri dönüşümde elektrik tasarrufu sağlanır. Örneğin bir metal kutunun hammaddeden üretilmesi için tüketilecek elektriğin 100 birim olduğu varsayılırsa, kullanılmış metal kutudan üretilecek yeni metal kutu için tüketilecek elektriğin 5 birimine kadar düştüğü görülecektir. Bu ürettiği ve dolayısıyla tükettiği elektriğin yaklaşık yarısını (%50) havayı büyük miktarlarda karbon bileşikleriyle karbon dioksit ve karbon monoksit gibi dolduran termik santrallerden sağlayan Türkiye için oldukça önemli bir noktadır.
GERİ DÖNÜŞÜM EKONOMİ’YE YARAR SAĞLAR
  • Atıkların bir köşeye atılıp çürümeye terk edilmesi yerine ekonomiye dönüşünü sağlar.
  • Hammadde üretiminde elektrik tasarrufu sağlayarak işletmeleri daha kârlı kılar.
  • Belediyelerce işletilen geri dönüşüm tesisleri belediyelere azımsanmayacak miktarda nakit girişi sağlamaktadır.
  • Ambalaj atıklarının yaygın geri dönüşümünde ise firmaların ambalaj giderleri büyük ölçüde düşeceğinden özellikle tüketiciye yansıyan fiyatlarda belli bir düzeye kadar düşüşler görülebilir.
  • Kimi geri dönüşümlü malzemenin hammaddesi Türkiye’de bulunmadığından yurtdışından ithal edilmektedir.
  • Geri dönüşümlü malzemelerin yapıldığı toprak kaynaklı hammaddeler uzaklardan değil, doğrudan üretimin yapıldığı kentlerden toplanacağından hammaddelerin ulaşım giderleri büyük oranda düşer.
GERİ DÖNÜŞÜM KENTSEL EKOLOJİ’YE YARAR SAĞLAR
  • Geri dönüşümün belediyeye yapacağı ekonomik katkı özellikle temizlik işlerinin niteliğinde yükselişe neden olur.
  • Geri dönüşümlü atıkların her gün toplanma zorunluluğu olmadığından her gün toplanması gereken atık miktarı azalır, bu atıkların daha düzenli toplanmasını sağlar
  • Kentin değerli arazilerinin çöplük olarak kullanılmasının önüne bir ölçüde geçilebilir. Daha az sayıda çöplük, daha az noktada etrafta uçuşan naylonlar, daha az noktada iğrenç kokular demektir.
  • Bir kentte geri dönüşüm uygulamasının yapılması, o kentteki plajlarının ya da marinalarının mavi bayrağa sahip olabilmesi için o plaj da marina da atıkların ayrı ayrı toplanıyor olmaları gerekir.